Huis en Hypotheekwijzer

Huis en Hypotheekwijzer
HuisenHypotheekwijzer.blogspot.com

maandag 30 mei 2011

Mogelijkheden om uw kind financieel te ondersteunen bij kopen van huis

Starters hebben het moeilijk op de woningmarkt. Vervelend voor die starter, zeker als deze starter uw eigen kind is.Maar mogelijk kunt u uw kinderen financieel steunen. Vier mogelijkheden op een rij.

1. Geld schenken
U mag uw kind tussen zijn 18de en 35ste levensjaar eenmalig € 50.300,- (in 2011) belastingvrij schenken. Deze hoge vrijstelling is toegestaan als uw zoon of dochter dit geld gebruikt voor de aankoop of aflossing van een woning of voor een verbouwing of het onderhoud van zijn of haar woning. Verder gelden de volgende voorwaarden:
  • Er moet van de schenking een akte worden opgemaakt bij de notaris waarin staat dat de schenking wordt gebruikt voor het kopen, onderhoud of het verbouwen van een eigen huis.
  • Uw kind moet met documenten kunnen aantonen dat hij of zij het schenkingsbedrag heeft gebruikt voor zijn of haar woning.
  • Uw kind moet in de aangifte schenkbelasting een beroep doen op de eenmalige vrijstelling.
2. Geld uitlenen
U kunt uw kind ook geld lenen waarmee hij of zij (een deel van) de woning kan kopen. Uw kind moet dan wel rente betalen over de lening. Betaalt uw kind geen rente, dan ziet de Belastingdienst de niet-betaalde rente als een schenking.


En als die schenking boven de jaarlijkse vrijstelling van € 5.030,- (in 2011) uitkomt, moet uw kind hierover schenkbelasting betalen. De rente die uw kind aan u betaalt, kan uw kind fiscaal aftrekken. Als ouders geeft u de vordering op uw kind op als bezitting in de aangifte inkomstenbelasting in box 3. Het is niet verplicht om de lening bii de notaris vast te leggen.

3. Kasrondje
Bij een combinatie van lenen en schenken leent u uw kind een bedrag voor de aankoop. verbetering of het onderhoud van zijn woning. Daarover betaalt uw zoon of dochter rente aan u. Uw kind kan die rente fiscaal aftrekker. Vervolgens schenkt u als ouder(s) uw kind jaarlijks het bedrag aan het kind. Als het bedrag binnen de vrijstelling van € 5.030,- (in 2011) valt, hoeft uw kind hierover geen schenkbelasting te betalen.

Met dit zogenaamde 'kasrondje' profiteren kinderen van zowel de fiscale aftrekbaarheid van de rente als van de schenking. De rentebetaling en de schenking moeten los van elkaar gedaan worden. Als er direct wordt verrekend, kan uw kind de rente niet ficaal aftrekken. 

3. Borg staan
Als uw kind onvoldoende hypotheek kan krijgen voor een woning, kunt u als ouder(s) borg staan voor uw kind. Dit is nog maar bij een aantal geldverstrekkers mogelijk. De bank zal dan de financiƫle situatie van uw kind en van u toetsen. De woning komt gewoon op naam van uw kind te staan en hij of zij betaalt ook de hypotheeklasten.

Maar mocht uw kind de hypotheeklasten niet meer kunnen opbrengen en de bank besluit om de woning te verkopen, dan kan de bank de restschuld op u verhalen. De geldverstrekker stelt als eis dat het kind op termijn de lening zelf op een verantwoorde manier kan dragen. Zodra het Inkomen van uw kind hoog genoeg is, kan de borgstelling vervallen. Uw kind heeft bij deze constructie recht op  hypotheekrenteaftrek en u hoeft als ouders niets op te geven in de aangifte inkomstenbelasting.

 Bron: eigen huis magazine

Geen opmerkingen:

Een reactie posten