Huis en Hypotheekwijzer

Huis en Hypotheekwijzer
HuisenHypotheekwijzer.blogspot.com

zaterdag 16 april 2011

Eenmalige kosten bij het kopen van een huis

Wanneer u een huis koopt, krijgt u naast de aankoopsom van de woning ook te maken meteen aantal eenmalige kosten. Deze komen neer op zo'n 10 tot 12% van de totale kosten van de aankoop van een bestaande woning. Bij een nieuwbouwwoning ligt dit percentage tussen 5 en 8%. De eenmalige kosten zijn onder te verdelen in de aankoopkosten en de financieringskosten. De financieringskosten kunt u aftrekken van de belasting; de
aankoopkosten niet.

Aankoopkosten


Tot de aankoopkosten van de woning worden gerekend:

• kosten die de makelaar aan u in rekening brengt voor de bemiddeling bij de aankoop van de woning;
• de overdrachtsbelasting van 6% van de aankoopsom van de woning;
• kosten die de notaris aan u in rekening brengt voor de eigendomsoverdracht van de woning (opmaken transportakte).

Makelaars hanteren voor de bemiddelingskosten geen vaste tarieven; u moet hierover zelf afspraken maken met de makelaar. Ook notarissen hebben de vrijheid om hun eigen tarieven vast te stellen. Vraag een aantal notarissen vooraf naar de hoogte van hun tarieven.


Financieringskosten

Tot de financieringskosten van de woning worden gerekend:

• afsluitprovisie;
• kosten hypotheekakte;
• provisie Nationale Hypotheek Garantie;
• taxatiekosten woning.

De financieringskosten worden hierna kort beschreven:

Afsluitprovisie

Voor het afsluiten van de hypotheek betaalt u de geldverstrekker doorgaans een bepaalde provisie. Meestal gaat het om 1 à 1,5% van het hypotheekbedrag. De afsluitprovisie is direct aftrekbaar tot maximaal 1,5% van het hypotheekbedrag (maximaal € 3.630,-). Een eventueel bedrag boven deze € 3.630,- is in latere jaren aftrekbaar, verdeeld over de looptijd van de lening.

Opmaak en inschrijving hypotheekakte

De gegevens van uw hypotheek moeten worden ingeschreven in de openbare registers van het kadaster. Hiervoor maakt de notaris een hypotheekakte op. De kosten hiervan zijn per notaris verschillend. De kosten voor inschrijving in het kadaster bedragen maximaal € 94,22.

Provisie Nationale Hypotheek Garantie

Nationale Hypotheek Garantie kunt u aanvragen bij uw geldverstrekker. De kosten bedragen 0,28% van het hypotheekbedrag (2005).

Taxatiekosten

Veel geldverstrekkers vragen een taxatie van uw nieuwe woning voordat u een hypotheek kunt afsluiten. Vaak is taxatie zelfs verplicht, bijvoorbeeld wanneer u een bestaande woning koopt of wanneer u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie wilt afsluiten. Meestal komen de taxatiekosten voor uw rekening. De kosten worden berekend over de getaxeerde waarde van de woning (meestal de vrije verkoopwaarde). Makelaars zijn vrij in het vaststellen
van taxatietarieven. Informeer bij verschillende makelaars naar de hoogte van deze tarieven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten