Huis en Hypotheekwijzer

Huis en Hypotheekwijzer
HuisenHypotheekwijzer.blogspot.com

zaterdag 16 april 2011

Hoeveel kan ik maximaal lenen om een huis te kopen?


Een van de eerste vragen die mensen stellen als ze een huis willen kopen, is welk bedrag zij kunnen lenen. De hoogte van het te lenen bedrag bepaalt natuurlijk in welke prijsklasse u het nieuwe huis kunt gaan zoeken. Om te bepalen welk bedrag u maximaal kunt lenen zijn er verschillende manieren.

Wanneer u naar een hypotheekadviseur stapt om te gaan praten over de hoogte van uw af te sluiten hypotheek zijn de volgende zaken van belang:

•    Uw financiële situatie
•    Hoogte van de rente op dat moment
•    De waarde van het nieuw te kopen huis

Financiële situatie
Voor de beoordeling van uw financiële situatie kijken kredietverstrekkers naar uw inkomen en mogelijke financiële verplichtingen zoals een lening, een doorlopend krediet of eventuele alimentatieverplichtingen. Ook is van belang hoeveel eigen vermogen u ter beschikking heeft zoals spaargeld.
Kredietverstrekkers gaan meestal uit van de zogenaamde woonquote. Dit is het maximale deel van uw inkomen dat u kunt gebruiken voor hypotheeklasten.  Indien u uw hypotheek laat vaststellen op de maximale woonquote betekent dat u relatief hoge hypotheeklasten heeft. Het is daarom belangrijk om te bepalen wat u overige uitgaven zijn en of u wel genoeg overhoudt om de hypotheek te betalen.



Rentestand
Hypotheeklasten bestaan voor een groot deel uit rente. Als de rente laag is, kunt u meer lenen. Het is mogelijk om de rente voor verschillende rentevasteperioden vast te zetten. Dit betekent  dat u na deze periode te maken kunt krijgen met een hogere danwel lagere rente. Uw hypotheeklasten kunnen dus stijgen of dalen. Doorgaans is de rente lager naarmate de rentevaste periode korter is. Een kortere rentevaste periode betekent ook dat u eerder te maken krijgt met een gewijzigde rente, die mogelijk hoger kan zijn. Bij een rentevaste periode van 5 jaar of minder toetsen geldverstrekkers altijd met een hogere rente van minimaal 6%.

De waarde van de woning
De woning waarvoor u de hypotheek afsluit, is het onderpand van de lening. Wanneer u de hypotheeklasten niet meer kunt betalen, verkoopt de geldverstrekker in het uiterste geval uw woning. De waarde van de woning is daarom zeer belangrijk voor de geldverstrekker. Daarom vragen veel geldverstrekkers een taxatie van uw nieuwe woning voordat u een hypotheek kunt afsluiten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten